Όποια πέτρα και να σηκώσεις στο λιβάδι της τάξης D, από κάτω θα βρεις την μορφή του Bruno Putzeys να σε κοιτάζει χαμογελώντας με νόημα. Ο άνθρωπος ξεκίνησε την καριέρα του το 2005 με εκείνο το κλασικό paper (“Simple Self-Oscillation Class D Amplifier with Full Output Filter Control”), ήταν η εποχή που συνεργαζόταν με την Philips για το UcD, και συνέχισε με ηχηρές παρουσίες στον χώρο (Hypex, Grimm, Mola-Mola, Kii Audio). Ανεξαρτήτως του στυλ του και των απόψεων που εκφράζει, έχει να προσφέρει σημαντικά πράγματα στο χώρο. Έχω την εντύπωση ότι αν τον πείτε “γκουρού” θα γίνει φίλος σας. Βάλτε δίπλα του τον Peter Lingdorf (ναι, αυτόν, των NAD, Snell Acoustics, TacT και RoomPerfect) και μια ομάδα από όχι και τόσο γνωστούς αλλά -κατά τα φαινόμενα- πολύ δυνατούς συνεργάτες- και έχετε το προφίλ της Purifi, της εταιρίας που έχει συνδέσει το όνομά της με την τοπολογία Eigentakt για την οποία συζητάμε εδώ.
Μπορεί η ελληνική FIM Audio του Θεόδωρου Καρατζά να μην είναι η NAD, αλλά για να είμαι ειλικρινής, ο TK005 D δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη. Η εταιρία έχει ήδη μπει στον χώρο των διακοπτικών σταδίων εξόδου με τον TK004, κάνοντας σαφείς τις προθέσεις της γύρω από την ποιότητα των αρθρωμάτων που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει (ο TK004 που δοκιμάσαμε εδώ βασιζόταν σε NewClassD του Lars Clausen) και, επιπροσθέτως, έχει δημιουργήσει μια καλοστημένη υποδομή στο κομμάτι της προενίσχυσης. Δεν θέλει και πολλά περισσότερα ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής, επομένως, εύκολα, μπορείς να δεις τον TK005 D ως ένα ακόμη εξελικτικό βήμα προς την κατεύθυνση των διακοπτικών ενισχυτών υψηλών απαιτήσεων.
H FIM Audio είναι μια εταιρία που φαίνεται να αρέσκεται στην προοδευτική βελτίωση των σχεδιάσεων της. Από τον TK003, ο οποίος βασιζόταν στην τοπολογία Trimodal, προχώρησε στον TK004, ο οποίος χρησιμοποιούσε ψηφιακά ελεγχόμενο εξασθενητή και αρθρώματα NewClassD, με γραμμικό τροφοδοτικό και έκανε το επόμενο βήμα, με τον TK005 D ο οποίος βασίζεται στο προενισχυτικό στάδιο του “004” αλλά διαθέτει, πλέον, στάδιο ισχύος με αρθρώματα της Purifi και διακοπτικό τροφοδοτικό της Hypex.
Ας δούμε τις λεπτομέρειες…

FIM Audio TK005 D

Τι είναι ακριβώς ο Eigentakt; Καλό ερώτημα, αλλά η απάντηση δεν είναι ιδιαίτερα γοητευτική, για όσους περιμένουν πυροτεχνήματα και audiophile μαγικά. Ετυμολογικά, eigentakt είναι η ιδιοταλάντωση και ως όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα πολύ συγκεκριμένο είδος τάξης D, όπου στο κύκλωμα δεν περιλαμβάνεται ο ταλαντωτής που, συμβατικά, απαιτείται για ένα τέτοιο στάδιο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σε αντίθεση με τους κλασικούς “D”, η ταλάντωση εξασφαλίζεται από τις ίδιες τις συνθήκες του κυκλώματος, το οποίο χρησιμοποιεί την απαραίτητη ολίσθηση φάσης στην ανάδραση ώστε να λειτουργεί, το ίδιο, ως ταλαντωτής.

Ο TK005 D είναι ένας μικρός σε διαστάσεις ενισχυτής, αν αναλογιστεί κανείς την ισχύ που αποδίδει. Η αισθητική του ακολουθεί τις καθιερωμένες γραμμές της FIM με την κλασική οθόνη στο κέντρο της πρόσοψης.

Μια μικρή έρευνα φέρνει στην επιφάνεια αρκετές ακαδημαϊκές δουλειές γύρω από το θέμα και το γενικό consensus είναι ότι οι ενισχυτές Eigentakt έχουν κάποια πλεονεκτήματα. Καταρχήν δεν απαιτείται ένας καλής ποιότητας ταλαντωτής (σταθερός και με χαμηλό jitter) του οποίου το σήμα εισέρχεται στον ενισχυτή. Στην συνέχεια ο τυπικός Eigentakt δεν υποφέρει από το γνωστό πρόβλημα ευαισθησίας στις μεταβολές της τάσης τροφοδοσίας του, όσο ο συμβατικός class-D, έχει, δηλαδή, πολύ καλό λόγο απόρριψης του θορύβου από το τροφοδοτικό. Θα μπορούσε να ακολουθήσει μια λίστα με διάφορα άλλα πλεονεκτήματα, γύρω από τον συνολικό θόρυβο, την παραμόρφωση και την ιδιότητα της συχνότητας μεταγωγής να μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες εξόδου (για τα οποία τσακώνονται διάφοροι, σχετικοί και μη), αλλά, για να μην μακρηγορούμε, κρατήστε το εξής: Καλά σχεδιασμένος και υλοποιημένος, ένας ενισχυτής Eigentakt μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός ενισχυτής. Με τον Putzeys στο σχεδιαστήριο, αυτό το “καλά σχεδιασμένος και υλοποιημένος” (ως άρθρωμα) μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες στην σύνθεση μιας πλήρους συσκευής που βασίζεται σε ένα τέτοιο τελικό στάδιο.

Ο χρήστης θα βρει στην πρόσοψη δύο διακόπτες ισχύος. Ο πρώτος (δεξιά) ενεργοποιεί τον προενισχυτή και ο δεύτερος (αριστερά) τον τελικό ενισχυτή. Όπως και ο TK004 D, έτσι και ο “5” μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως προενισχυτής ή ως τελικός. Απλώς αφήστε το κομμάτι που δεν χρειάζεστε στο Off.

 

Το user interface είναι πολύ απλό. Βασίζεται σε μια αλφαριθμητική οθόνη (που φαίνεται από μακρυά) και προβάλλει την επιλεγμένη είσοδο και την στάθμη και σε ένα encoder, που εκτελεί χρέη εξασθενητή και επιλογέα εισόδου.

Για να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά, ο νέος ολοκληρωμένος της FIM, βασίζεται στο γνωστό ψηφιακά ελεγχόμενο ρυθμιστικό στάθμης CS3310 της Crystal και το γνωστό user interface που γνωρίζουμε από τον TK004, ενώ για την προενίσχυση phono βασίζεται στο, επίσης γνωστό, κύκλωμα του του Douglas Self με τρία τρανζίστορ χαμηλού θορύβου στην είσοδο ΜC και ένα στάδιο προενίσχυσης/αποέμφασης που χρησιμοποιεί ένα 5534. Η αποέμφαση RIAA είναι ενεργή (εφαρμόζεται στο βρόχο ανάδρασης) και στην είσοδο MΜ αντί της κλασικής αντίστασης 47kΩ, χρησιμοποιείται αντίσταση 1MΩ και ένα ενεργό κύκλωμα βασισμένο σε δύο τελεστικούς 5532 το οποίο δίνει στην είσοδο χαρακτηριστικά αντίστασης 47kΩ. H ιδιόμορφη αυτή προσέγγιση (ο Self έχει κάνει μια παραλλαγή ενός κυκλώματος που πρώτος πρότεινε ο Marcel van den Gevel) βασίζεται στην ιδέα ότι το ρεύμα που διαρρέει μια αντίσταση και οφείλεται στον θερμικό θόρυβο (θόρυβο Johnson) είναι χαμηλότερο σε μια αντίσταση 1ΜΩ από αυτόν σε μια αντίσταση 47kΩ. Το phono αυτό έχει βελτιωθεί, στην περίπτωση του TK005 D, με το υποηχητικό φίλτρο Devinyliser του Self, το οποίο βασίζεται σε τοπολογία cross-feed και ένα στάδιο το οποίο λειτουργεί ως φίλτρο all-pass, για να αποκόψει τις πολύ χαμηλές συχνότητες με κριτήριο την φάση τους, χωρίς να αλλάζει την απόκριση χαμηλά.
Το στάδιο προενίσχυσης, οδηγεί δύο αρθρώματα 1ΕΤ400Α της Purifi τα οποία με βάση τις δημοσιευμένες πληροφορίες μπορούν να αποδώσουν μέχρι 2x227W/8Ω και 2x425W/4Ω, υποστηριζόμενα από ένα διακοπτικό τροφοδοτικό της σειράς SMPS της Hypex.

Ο ενισχυτής διαθέτει soft start η κατάσταση του οποίου φαίνεται από το σχετικό LED.

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τρεις εισόδους line, δύο εισόδους phono και ένα ζευγάρι ακροδεκτών για την σύνδεση των ηχείων, πολύ καλής ποιότητας, της WBT.

O ενισχυτής διαθέτει πέντε εισόδους, από τις οποίες οι τρεις είναι στάθμης line και οι δύο φωνογραφικής κεφαλής, με δυνατότητα επιλογής του κέρδους. Και στην περίπτωση του TK005 εφαρμόζεται ο εσωτερικός διαχωρισμός του προενισχυτή και του τελικού ενισχυτή, με τα αντίστοιχα κυκλώματα να ενεργοποιούνται από διαφορετικούς διακόπτες (στην πρόσοψη) και να διαθέτουν, επίσης ξεχωριστή έξοδο (ο προενισχυτή) και είσοδο (ο τελικός) με κοινό ζευγάρι βυσμάτων RCA. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του και τηλεχειριστήριο, μέσω του οποίου μπορεί να ρυθμίσει την στάθμη και να επιλέξει είσοδο.

Ο προενισχυτής δέχεται κεφαλή κινητού μαγνήτη και πηνίου (με ξεχωριστές εισόδους, που επιλέγονται από τον σχετικό διακόπτη) και προσφέρει δυνατότητα επιλογής κέρδους. Η γραμμή Lin In-Out που φαίνεται δεξιά, έχει λειτουργία που εξαρτάται από τους διακόπτες ισχύος. Με τον προενισχυτή Οn, είναι έξοδος προενισχυτή ενώ με τον προενισχυτή Off είναι είσοδος του τελικού.

Αυτό είναι το στάδιο προενίσχυσης Line. Διακρίνεται ο ψηφιακώς ελεγχόμενος εξασθενητής της Crystal και τα ρελέ επιλογής των εισόδων.

Αυτό είναι το υποηχητικό φίλτρο Devinyliser. Βασίζεται στους κλασικούς NE5532.

 

Το τροφοδοτικό του TK005 D είναι, επίσης, ένα διακοπτικό άρθρωμα της Hypex.

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

FIM Audio TK005 D

Στο τυπικό όριο του ψαλιδισμού (0,3% THD+N), o TK005 D απέδωσε 165Wrms ανά κανάλι σε φορτίο 8Ω και 306Wrms ανά κανάλι με φορτίο 4Ω. Με συντελεστή αύξησης της ισχύος 1,85 φαίνεται να είναι ένας ενισχυτής με σημαντικά αποθέματα ρεύματος, ικανός να οδηγήσει ένα δύστροπο ηχείο. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε λίγο πάνω από το 310, μια τιμή που εξασφαλίζει άψογη απόκριση συχνότητας, ανεξαρτήτως της διακύμανσης στο μέτρο της αντίστασης των ηχείων.
Στο επίπεδο των παραμορφώσεων, οι στατικά μετρημένες τιμές δείχνουν ένα κύκλωμα με εξαιρετική συμπεριφορά, καθώς, με φορτίο 8Ω, η συνολική αρμονική παραμόρφωση έπεσε μέχρι το 0,0006% στις χαμηλές συχνότητες με μετρίως αυξητικές τάσεις στις υψηλές συχνότητες (0,003% στα 10kHz, στο 1/3 της μέγιστης ισχύος). Η συνολική αρμονική παραμόρφωση και ο θόρυβος δεν ξεπέρασε το 0,0032% και η κατάσταση δεν έδειξε σημαντικά ίχνη επιδείνωσης όταν το φορτίο έγινε 4Ω, με τις αντίστοιχες τιμές να είναι 0,0009% (THD, 1kHz), 0,0019% (THD, 10kHz) και 0,004% (THD+N, 1kHz). Σε παρόμοια λογική κινήθηκε και η παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης (SMPTE, 0,00059%/8Ω και 0,00107%/4Ω, πάντα με αναφορά στο 1/3 της μέγιστης ισχύος).
Ο θόρυβος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, με την σχετική μέτρηση να βρίσκεται στα -77dB(A) με αναφορά το 1Wrms/8Ω και την δυναμική περιοχή να υπολογίζεται στα 94dB. Όλες οι στατικές μετρήσεις έγιναν μέσω φίλτρου διέλευσης χαμηλών συχνοτήτων.
Η απόκριση συχνότητας του ενισχυτή, με ωμικό φορτίο 8Ω στην έξοδο, είναι πρακτικώς επίπεδη μέχρι την περιοχή των 50kHz με μια ελάχιστη τάση ενίσχυσης των πολύ υψηλών συχνοτήτων που είναι, πάντως, μικρότερη των 0,2dB. Στο κάτω άκρο δεν υπάρχει καμία τάση αποκοπής, μέχρι τα 10Hz. Με σύνθετο φορτίο, η μέτρηση “δείχνει” τον υψηλό συντελεστή απόσβεσης. Χρειάζεται προσπάθεια για να διακρίνεις μια μικρή εξασθένηση με κέντρο τα 3kHz, πολύ μικρότερη του 0,1dB, εντελώς ανάξια σχολιασμού. Η ισορροπία των καναλιών είναι εξαιρετική, με τις διαφορές να μην ξεπερνούν το 0,1dB.
Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz στην είσοδο, με αναφορά το 1/3 της μέγιστης ισχύος στα 8Ω, περιλαμβάνει μια τρίτη αρμονική λίγο πάνω από τα -100dBr (η ισχυρότερη) με το σύνολο των υπόλοιπων αρμονικών να βρίσκεται στην περιοχή των -110dBr.

   

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 8Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί/ιώδης).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Με φορτίο 4Ω, η συνολική εικόνα του φάσματος δεν αλλάζει καθώς και εδώ ισχυρότερη αρμονική είναι η τρίτη, αλλάζουν όμως οι στάθμες των ευρημάτων. Εδώ η τρίτη αρμονική βρίσκεται λίγο πάνω από τα -80dBr και η δεύτερη αρμονική κοντά στα -90dBr. Οι υπόλοιπες αρμονικές βρίσκονται γύρω και κάτω από τα -100dBr. Μιλάμε, δηλαδή για πολύ χαμηλές παραμορφώσεις, συνολικά.
Το φάσμα ενδοδιαμόρφωσης, με φορτίο 8Ω, είναι ιδιαίτερα καθαρό. Οι συνιστώσες τρίτης τάξης βρίσκονται λίγο κάτω από τα -90dBr, η πέμπτη τάξη κάτω από τα -120dBr και η πρώτη τάξη είναι “θαμμένη” στο θόρυβο, κάτω από τα -120dBr.

   

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Ο ενισχυτής ζωηρεύει όταν το φορτίο γίνει 4Ω, αλλά οι στάθμες των συνιστωσών παραμένουν χαμηλές, με την τρίτη τάξη να φτάνει τα -80dBr, την πέμπτη τα -110dBr και την πρώτη να βρίσκεται στην περιοχή των -105dBr.
To φάσμα του θορύβου περιλαμβάνει σαφή ίχνη από την συχνότητα της τροφοδοσίας (50/100Hz) και των υποπροϊόντων της. Ο θόρυβος στην έξοδο που σχετίζεται με το δίκτυο τροφοδοσίας ξεπερνά, ελάχιστα, το 1mVrms. Οι στάθμες των συνιστωσών στο φάσμα, δεν ξεπερνούν τα -80dBr (με αναφορά το 1Wrms/8Ω. Ψηλά, ο θόρυβος βρίσκεται στην περιοχή των -100dBr, με εξαίρεση με ισχυρή αιχμή πολύ κοντά στο όριο της μέτρησης.

   

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Φάσμα θορύβου χωρίς σήμα στην είσοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω

Αυτή η αιχμή φαίνεται καλύτερα αν αυξηθεί η ανάλυση στον άξονα της συχνότητας και εντοπίζεται κοντά στα 88kHz. Δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον θόρυβο μεταγωγής του σταδίου εξόδου (αυτόν θα τον δούμε αλλού), αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορέσαμε να βρούμε την πηγή του. Η στάθμη του είναι, πάντως, χαμηλή (στα -55dBr με αναφορά το 1Wrms//8Ω.
Η μεταβολή της αρμονικής παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα δεν κρύβει εκπλήξεις. Η συμπεριφορά του ενισχυτή είναι σταθερή, με τις τιμές να μειώνονται όσο αυξάνεται η ισχύς στην έξοδο. Στο 1/3 της ισχύος, η καμπύλη βρίσκεται στο 0,004%.

   

Φάσμα θορύβου χωρίς σήμα στην είσοδο, εύρος 85-95kHz. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Wrms/8Ω (πράσινη καμπύλη), 10Wrms/8Ω (πορτοκαλί), 1/3 Pmax/8Ω (ιώδης).

Με φορτίο 4Ω η μεταβολή της αρμονικής παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα ακολουθεί την ίδια λογική. Στο 1/3 της μέγιστης ισχύος οι τιμές βρίσκονται λίγο πάνω από το 0.01%.
Η παραμόρφωση σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου έχει την αναμενόμενη μορφή, αν και υπάρχει μια σχετική διαφοροποίηση στον τρόπο που συμπεριφέρεται το στάδιο εξόδου όταν το φορτίο γίνεται 4Ω, όπου εμφανίζεται μια αύξηση της παραμόρφωσης πριν το όριο ψαλιδισμού. Οι καμπύλες επιβεβαιώνουν, πάντως, τις μετρήσεις ισχύος.

   

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Wrms/4Ω (πράσινη καμπύλη), 10Wrms/4Ω (κόκκινη), 1/3 Pmax/4Ω (πορτοκαλί).

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Η απόκριση του ενισχυτή σε τετραγωνικό σήμα (1kHz, έξοδος 50Vpp, φορτίο 8Ω) είναι ιδιαίτερα ομαλή με ελάχιστο overshoot. Ο χρόνος ανόδου υπολογίστηκε στα 6,24μs (χρόνος πτώσης 5,4μs) και ο ρυθμός ανύψωσης 8,3V/μs, πολύ υψηλότερος από τον ελάχιστο απαιτούμενο για τις συνθήκες της μέτρησης (0,16V/μs). Όπως συμβαίνει, συχνά, σε ενισχυτές με διακοπτικό στάδιο εξόδου, στην κυματομορφή είναι εμφανής και η συχνότητα switching.
Τέλος, το φάσμα της εξόδου στην περιοχή των πολύ υψηλών συχνοτήτων (εύρος 10MHz) είναι πολύ καθαρό και το μοναδικό εύρημα που ξεχωρίζει είναι η συχνότητα switching των αρθρωμάτων, στην περιοχή των 500kHz.

   

Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Τάση εξόδου 50Vpp σε φορτίο 8Ω. Οριζόντιος άξονας: 10μS/Div, κατακόρυφος άξονας:8V/Div.

Φάσμα θορύβου πολύ υψηλών συχνοτήτων. Εύρος: 10MHz, κέντρο 5MHz.

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

FIM Audio TK005 D

Για τις ανάγκες της ακουστικής εκτίμησης, ο TK005 D αντικατέστησε του ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς ATC SCM-50PSL).
Όντας ένας ενισχυτής με διακοπτικό στάδιο εξόδου και διακοπτικό τροφοδοτικό, ο TK005 D δεν δείχνει την ισχύ του μέσω της φυσικής του παρουσίας. Τον σηκώνεις εύκολα, μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε ρακ με τυποποιημένες διαστάσεις και οι ανάγκες ψύξης του είναι εντελώς λογικές, αν λάβεις υπόψιν σου ότι μιλάμε για ενισχυτή που ξεπερνά τα 200W ανά κανάλι.
Εννοείται, ότι τα πράγματα αλλάζουν εντυπωσιακά όταν βρεθείς αντιμέτωπος με τον ενισχυτή σε λειτουργία. Η πρώτη εντύπωση που έχεις ακούγοντας, είναι ότι έχεις να κάνεις με μια συσκευή η οποία έχει πολύ μεγάλα περιθώρια και μπορεί να περάσει στον χώρο το μακροδυναμικό προφίλ κάθε κομματιού με εξαιρετική άνεση χωρίς το παραμικρό ίχνος συμπίεσης. Ο TK005 ανήκει στους (λίγους) ενισχυτές των οποίων το όριο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα ίδια τα ηχεία και τον χώρο. Δεν θα τον ακούσεις να “τελειώνει” εύκολα, σε μεσαίους χώρους με ηχεία λογικής ευαισθησίας και αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς την ακουστική… ευτυχία. Σε θέματα δυνατοτήτων οδήγησης και στάθμης, είναι ένας από τους καλύτερους ενισχυτές που έχουμε δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό, σίγουρα, δε, ο πιο “μαζεμένος” σε διαστάσεις.

   

Ο συνδυασμός της ικανότητας οδήγησης με τον πολύ χαμηλό θόρυβο, δημιουργεί τις συνθήκες για πολύ ρεαλιστική απόδοση των δυναμικών. Το υπόβαθρο του συστήματος με τον TK005 D στην θέση του ενισχυτή ήταν πραγματικά μαύρο και ο θόρυβος πρακτικώς ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα μια εξαιρετική αίσθηση παρουσίας στον χώρο, ειδικά σε μουσικά κομμάτια με έντονες διακυμάνσεις στην στάθμη. Το συνολικό άκουσμα παρέμεινε ξεκούραστο χωρίς το παραμικρό ίχνος φτιασιδώματος. Στην πραγματικότητα, ο TK005 D δεν φαίνεται να έχει καθόλου χαρακτήρα, ακόμη και κοντά στα όριά του. Δεν στρογγυλεύει, αλλά δεν είναι αιχμηρός, δεν κρύβει λεπτομέρειες αλλά δεν έχει καθόλου αυτή την γνωστή, in-your-face λογική. Δημιουργεί άνετα μια μεγάλη εικόνα, με αισθητό βάθος, πολύ καλή περιγραφή της κίνησης και εξαιρετική αίσθηση αέρα. Το “άνετος” δεν είναι -ίσως- ένας δόκιμος χαρακτηρισμός για την περιγραφή της συμπεριφοράς ενός ενισχυτή, αλλά, πράγματι, ο TK005 D ακούγεται ακριβώς έτσι: Άνετος. Τα καλά των πολλών βατ, υποθέτω.
Σε ό,τι αφορά την τονική ισορροπία, τα πράγματα κινούνται σε παρόμοια λογική. Ο ακροατής έχει μια πολύ καλή αίσθηση έκτασης και πληρότητας πολύ χαμηλά, με πολύ καλή περιγραφή του παλμού και του όγκου, τα ρυθμικά μέρη είναι γεμάτα και γρήγορα και η κλίμακα μεγέθους των ακουστικών οργάνων και των οργανικών ομάδων στις μεγάλες ορχήστρας σωστή. Η ομοιογένεια είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του ενισχυτή και αυτό το βλέπεις στην απόδοση της μεσαίας περιοχής, όπου τίποτε δεν προβάλλεται και δεν ενοχλεί, αλλά όλα βρίσκονται στην σωστή απόσταση από τον ακροατή, με διαφάνεια και λεπτομέρεια στις περιγραφές. Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων έχει ευχάριστη αίσθηση ροής και έκτασης. Όποιος ανήκει σε αυτούς που θεωρούν τους ενισχυτές τάξης D “σκληρούς”, θα απογοητευθεί ιδιαίτερα.

Τελικώς…

… τόσο η σύνθεση όσο και η υλοποίηση του TK005 D είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτες. Η FIM συνεχίζει την καλή παράδοση, με κυκλώματα που είτε έχουν κάτι να πουν (όπως ο προενισχυτής phono του Self και το Devinyliser), είτε βρίσκονται στην πρωτοπορία όπως το άρθρωμα Purifi/Eigentakt, αλλά δεν παραμένει εκεί. Το συνολικό πακέτο είναι ένας σωστά στημένος, πολύ καλόηχος και ακριβής ενισχυτής, με πολύ καλές δυνατότητες οδήγησης και όλες τις απαραίτητες δυνατότητες. Πρόκειται για την πιο ώριμη συσκευή της εταιρίας και προτείνουμε, ανεπιφύλακτα, να τον δείτε και να τον ακούσετε από κοντά!

Δημήτρης Σταματάκος

FIM Audio TK005 D

FIM Audio TK005 D

Τεχνικά Χαρακτηριστικά (κατά τον κατασκευαστή)

Περιγραφή:

Ολοκληρωμένος ενισχυτής τάξης D

Αρθρώματα:

Eigentakt/Purifi

Ισχύς:

2x 227W/8Ω, 2x425W/4Ω

Είσοδοι:

3x Line (RCA), 2x Phono MM/MC (RCA), Είσοδος τελικού (RCA)

Έξοδοι:

1x Ηχείων, 1x Line Out (RCA/Pre In.)

Άλλες δυνατότητες:

Ξεχωριστή τροφοδοσία προ/τελικού, δυνατότητα χρήσης ως προενισχυτή ή τελικού ενισχυτή, υποηχητικό φίλτρο Devinyliser, επιλογή κέρδους στο phono, τηλεχειριστήριο)

Διαστάσεις:

450x105x360 (mm, πxυxβ)

Βάρος:

12kg

 

Τιμή – Πληροφορίες

FIM Audio TK005 D:

€4.400 (καταλόγου)

Πληροφορίες:

FIM Audio, τηλ.: 210-8229.983, web: http://www.fimaudio.gr/